Bariera siedmiu jaj

9 kwietnia 2008, 09:53

U mężczyzn w średnim wieku, którzy tygodniowo jedzą 7 lub więcej jajek, zwiększa się prawdopodobieństwo wcześniejszej śmierci. Wg autorów artykułu z American Journal of Clinical Nutrition, podczas 20 lat trwania studium wcześniejszym zgonem ryzykowali wszyscy mężczyźni z cukrzycą, którzy jedli jakiekolwiek jajka.



Poczucie humoru wydłuża życie

7 czerwca 2010, 12:00

Poczucie humoru pozwala ludziom zachować zdrowie i zwiększa szanse na dożycie wieku emerytalnego. Po przekroczeniu granicy 70 lat wynikające z niego korzyści zdrowotne zmniejszają się (International Journal of Psychiatry in Medicine).


Ząb do wykrywania nawyków zdrowotnych

19 września 2013, 06:41

Sztuczne zęby kojarzyły się dotąd tylko z protezą, lecz wynalazek zespołu Hao-hua Chu z Narodowego Uniwersytetu Tajwanu posłuży do czegoś zupełnie innego - pomoże w monitorowaniu ilości spożywanych pokarmów oraz stanu zdrowia.


Eksplozja otyłości na terenie wiejskich Chin

27 kwietnia 2016, 12:25

Wskutek zmian socjoekonomicznych częstość występowania otyłości wśród młodych Chińczyków z obszarów wiejskich szybko wzrosła.


Niska liczba plemników nie jest problemem związanym wyłącznie z płodnością

19 marca 2018, 12:28

Liczba plemników w spermie jest wskaźnikiem ogólnego stanu zdrowia. Nasze badanie jasno pokazało, że niska liczba plemników wiąże się ze zmianami metabolicznymi, ryzykiem sercowo-naczyniowym i niską masą kostną - podkreśla dr Alberto Ferlin.


W związku z koronawirusem Chiny wprowadzają blokady kolejnych miast

23 stycznia 2020, 11:02

Poza Wuhanem, od którego rozpoczęła się epidemia wirusowego zapalenia płuc, Chiny wprowadzają blokadę transportową kolejnych 2 miast: Huanggangu i Ezhou. W sumie mieszka tu ok. 20 mln osób.


Chińczycy jedzą więcej mięsa, a zanieczyszczone powietrze zabija dodatkowych 75 000 osób rocznie

17 grudnia 2021, 13:15

Zmiana zwyczajów kulinarnych wśród Chińczyków i spożywanie większej ilości mięsa przyczynia się do 75 000 przedwczesnych zgonów z powodu zanieczyszczenia powietrza w Państwie Środka. Badania naukowców z University of Exeter są pierwszymi, w ramach których przeanalizowano, jak zmiany diety w Chinach w latach 1980–2010 wpłynęły na zwiększenie emisji amoniaku oraz jaki miało to wpływ na ludzkie zdrowie.


Dla zapominalskich chirurgów

15 stycznia 2009, 22:54

Liczbę śmiertelnych powikłań pooperacyjnych można zredukować niemal o połowę dzięki... liście przypominającej personelowi medycznemu o rzeczach, które należy sprawdzić w trakcie zabiegu.


Do papierosów i masek przeciwgazowych

6 maja 2011, 09:04

Obecnie filtry w papierosach produkuje się z octanu celulozy, który absorbuje nikotynę, substancje smoliste i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Chińczycy odkryli jednak, że dodatek nanomateriałów z tlenku tytanu(IV) może zatrzymać jeszcze więcej szkodliwych związków (Chemical Communications).


Zidentyfikowano kolejne kancerogeny

6 października 2014, 11:35

Do listy kancerogenów prowadzonej przez amerykański Departament Zdrowia dodano cztery nowe substancje. To związki chemiczne używane w przemyśle.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy